Referenties

Een verhaal van een moeder

Toen onze zoon Indy 4 jaar was kreeg hij de diagnose klassiek autisme. Wij wisten toen eigenlijk helemaal niet wat dat inhoud. Natuurlijk ga je er dan over lezen. Maar autisme kent heel veel symptomen en elk kind met autisme is weer anders. Het eerste jaar na de diagnose was ik vooral op zoek naar het bewijs dat deze diagnose niet klopt en dan vindt je een heleboel dingen die niet kloppen want niet één kind met autisme heeft alle symptomen.

Na een jaar, en veel boeken verder, heb ik geaccepteerde dat Indy echt autisme heeft. In tegenstelling tot Indy, hij heeft meteen geaccepteerd dat hij anders is en dat is zijn kracht.

Indy heeft problemen met spraaktaal en sociale contacten. Na jarenlang logopedie en verschillende therapieën zoals paardentherapie en dolfijntherapie is Indy al heel ver gekomen vooral op spraaktaalgebied. Maar je merkt pas hoe ingewikkeld sociale contacten zijn als dat niet vanzelf gaat. 

Een aantal jaar geleden leerde wij Tamara kennen, het contact tussen Tamara en Indy was meteen goed. Als je een speciaal kind hebt heb je mensen nodig die een verschil maken, Tamara is zo iemand. Zij leert Indy hoe hij zichzelf moet redden, hoe je met andere omgaat en waarom niet alle mensen hetzelfde reageren. Zoals ik al zei is dit knap ingewikkeld, Tamara maakt dit voor Indy overzichtelijk door tekeningen en door situaties op te zoeken en in de praktijk te leren. Indy heeft ons al meerdere malen verast door op een spontane en open manier te reageren als hij voorgesteld wordt aan onbekende mensen, eigenlijk het tegenovergestelde van wat je verwacht van een kind met autisme. Dit heeft hij geleerd van Tamara. Hij heeft nog veel te leren maar wij als ouders hebben het vertrouwen dat hij met Tamara´s hulp heel ver gaat komen.

Esther Brama Diependaal, moeder van Indy Brama

Amaya schrijft: 

Onze dochter zit nu al 3 jaar bij Tamara. Het verschil is enorm. Tamara werkt in “real time” met de moeilijkheden / mogelijkheden van de kinderen. Dit betekent dat hetgeen de kinderen kunnen bereiken geen grens heeft. Het einddoel dat we hebben, is dat onze dochter kan genieten van wie zij is, vertrouwen in zichzelf heeft en de wereld om haar heen beter kan begrijpen en accepteren. Ja, ik weet dat dit een droom is voor elke ouder, maar met Tamara voel ik dat de droom geen droom meer is, maar een realiteit zal zijn.

Judith schrijft:

Onze zoon, Stijn is 11 jaar en onder begeleiding bij Tamara. Als zijn voormalige juf hadden wij al kennis mogen maken met haar gave voor kinderen. Een bijzonder mens die door de ogen van kinderen de wereld in kijkt en ieder kind accepteert zoals hij of zij is. We waren daarom erg blij dat Tamara hem wilde begeleiden. Stijn heeft een ontwikkelingsachterstand, ADHD en een vorm van autisme en ervaart veel dingen als angstig. Hij gaat er vaak al vanuit dat veel voor hem niet haalbaar is. Dat maakt het voor ons als ouders vaak extra moeilijk om bepaalde vaardigheden aan of af te leren. Waar het aan creativiteit en vaardigheid van onze kant aan ontbreekt, krijgt Tamara in korte tijd voor elkaar. Onze moeilijkheden zijn voor haar juist mogelijkheden. Dat bewijst wel wat hij in deze korte tijd al heeft bereikt. Dat geeft hoop en goede moed voor de toekomst.
Waar Stijn ooit wel eens zei “Alles is mislukt aan mij!”, zal in de toekomst vast en zeker worden vervangen door; “Alles is gelukt aan mij!” 

Yvonne schrijft: 

Onze zoon van 10 zat vroeger bij Tamara in de klas, de gave die ze voor de kinderen heeft is geweldig. Ze haalt namelijk het beste naar boven en de schoolprestatie gingen met sprongen vooruit daar ze ziet wat het kind nodig heeft om vooruitgang te boeken en snel door heeft waar de sterke en zwakke punten liggen. Ze is duidelijk met afspraken en rechtvaardig. Ik ben blij dat ze mijn zoon begeleidt. Hij zit in een groepje kinderen, ook voor kortdurend verblijf en individuelen begeleiding. Mijn zoon durfde nooit zo goed voor zichzelf op te komen, hij heeft PDD-NOS. Hij is een stuk sterker geworden en dat straalt hij ook uit, hij heeft meer zelfvertrouwen stelt beter zijn eigen grenzen, heeft meer belangstelling voor de mensen in zijn omgeving. En dat merk je aan vragen zoals: wat heb jij vandaag gedaan mama, of hoe was het op je werk, dat hij daar daadwerkelijk naar vraagt. Hij kan zich beter aan situatie aanpassen, voelt zich prettiger met zichzelf en vindt het ook altijd erg leuk. Ik kan het eenieder aanraden om met Tamara in zee te gaan. Het is een prachtmens met ontzettend veel mogelijkheden voor de kinderen, maar ook voor ons de ouders die ze met haar raad bijstaat. 

Odilia schrijft: 

Onze zoon heeft een moeilijke start gehad op de middelbare school, waar hij toevallig ook les kreeg van Tamara. De moeilijkheden zagen toe op sociale gedragingen waar hij het in talrijke situaties lastig vindt om zijn omgeving te begrijpen en eigen gedragingen daar vervolgens weer op af te stemmen. Hierdoor ontstond er regelmatig een escalerende situatie waarin onze zoon en zijn omgeving elkaar nadelig beïnvloedden. Tamara heeft op enig moment haar professionele hulp aangeboden waar ze in de praktijk als leerkracht ook al regelmatig bemiddelend optrad. Sinds onze zoon regelmatig (individuele) sessies met Tamara heeft, is hij tot een beter begrip gekomen hoe om te gaan met zijn omgeving in verschillende situaties en leert hij zijn gedrag beter te beheersen. Wij zijn heel blij met de toewijding en professionaliteit die Tamara in haar begeleiding legt, in het bijzonder de manier waarop zij uit gaat van het kind zelf en niet vanuit het stickertje dat op het kind geplakt kan worden. 

Caroline schrijft:

Sinds een paar jaar gaat mijn 11 jarige pleegdochter naar Tamara ter ondersteuning van haar sociaal- emotionele ontwikkeling. In de uren die ze bij Tamara doorbrengt, is er vooral aandacht voor de vraag: wie ben ik, wat is de invloed van mijn gedrag op anderen en hoe kan ik omgaan met anderen. In de individuele begeleiding die er is, leert ze veel over zichzelf en in groepsverband kan ze dit geleerde direct in de praktijk brengen. Al na twee weken was er een duidelijke verandering in haar gedrag merkbaar. Een veel ontspannener contact met anderen, de behoefte om zich te uiten groeit per week en ze maakt veel meer contact met de mensen in haar omgeving. Ze wordt zich steeds meer bewust van haar noden en wensen en uit die ook meer. Haar gedrag is in korte tijd meer passend geworden. In die korte tijd zien we haar veranderen van een stil teruggetrokken “bijzonder” meisje met een gebruiksaanwijzing, naar een opener, spontaner “gewoner” gezellige meid die nu vooral de leuke kanten van het leven aan het ontdekken is. Het enthousiasme en de inzet die Tamara toont is hartverwarmend! 

Wendy schrijft:

Sinds een aantal jaar zijn mijn zonen William en Lucas in het begeleidingstraject bij Tamara. Zij begeleidt ze zowel individueel als in groepsverband. Zowel William als Lucas hebben een vorm van autisme (PDD-NOS en Asperger), daarnaast heeft Lucas ook nog ADHD. Bij elkaar heel pittig dus. Ik heb heel veel steun aan haar als begeleidster voor de jongens, daar zij hen op een zeer professionele wijze wegwijs maakt in de sociale interactie met elkaar en met anderen. Een paar jaar geleden konden de broers nauwelijks of niet met elkaar door één deur en nu kunnen ze als broers beter samenwerken en communiceren. En dat door de grote inzet en fantastische begeleiding van Tamara, top!